sâmbătă, aprilie 12, 2008


PARTEA A V-A

Luni 28 martie

Plecam de la Podragu cu mare alai. Toate oficialitatile ne condul in Saua Podragului, de unde noi disparem in ceata.
Zapada cu crusta ne ingreuneaza mersul si timpul nu vrea sa se faca frumos. Urcam pe Ucisoara 2418 m, de unde coboram pe schi Fata Ucisoarei.
Ne apropiem de Vistea, ne scoatem schiurile si urcam spre varf, unde incepe sa sufle vantul. Atingem Varful Vistea 2526 m. Coborarea de pe Vistea ne da putin de lucru din cauza zapezii mari. Creasta este destul de ingusta si mergem atenti ca nu cumva sa plecam la vale.
Trecem pe sub Galasescu si ceata se ideseste spre necazul nostru. Ne apropiem de Fereastra Sambetei, dar eram oarecum dezorientati. Ne uitam spre vale si pentru o clipa se sparge ceata si se vede Valea Sambetei in toata splendoarea ei. Pentru noi era o mare bucurie sa vedem ca suntem pe drumul cel bun si ne putem atinge tinta pentru acea zi.
In Fereastra Mare a Sambetei punem corturile care ne-au dat cam mult de lucru din cauza vantului.

Marti 29 martie

Toata noaptea a suflat viscolul, iar dimineata nu prea eram hotarati sa plecam. Cortul mare era pe jumatate acoperit de zapada si se umezise in interior, fapt care i-a facut pe vecinii nostri sa aprinda primusul la 4 dimineata.
Dar in ciuda vantului strangem corturile cu mare greutate, in special cel mare, deoarece vantul ni-l tot umfla ca pe o parasuta. In prealabil, in cort am stabilit dupa harta unghiurile de mars.
Pornim incet, dar fara graba, ca nu cumva sa gresim tocmai acum dupa ce am trecut de portiunile cele mai grele. Trecem pe sub Varful Bandea 2384 m. Ni se pare ca il tot ocolim si ca descriem un cerc in jurul lui, insa asa este aici - drumul merge pe curba de nivel.
In sfarsit coboram si suntem pe plaiul spre Urlea, dar tocmai aici ne impotmolim. De la ramificatia spre cabana si varf drumul urca si merge spre varf descriind un semicerc - drumul de vara. Noi insa am cautat sa o luam direct si sa nu mai ocolim, dar ne-am pacalit. Unul din noi trebuie sa se intoarca la ramificatie, urmarind drumul de vara, pe unde ne-am dus apoi cu totii, iesind pe Varful Urlea 2475 m.
Trecand pe deasupra lacului, incepe o frumoasa coborare pe Spinare Urlei, pana la o ramificatie de drumuri, langa izvorul Langa. Vantul sufla mai usor, iar ceata se risipeste lasandu-se seara.
Aproape de stalpul de marcaj, care ne era un bun prieten, am instalat corturile, fara sa ne grabim, asa cum trebuie, ca sa ne odihnim bine. De acum inainte Fagarasul nu mai era greu - ci numai de mers pe schiuri.

Miercuri 30 martie

Dimineata vizibilitatea era buna, dar in acelasi timp cu soarele se lasa si ceata. Strangem ultimul bivuac din Fagaras si nu terminam bine de strans ca incepe sa ninga.
Urcusul pe Ludisorul este dulce, iar zapada este tare, asa ca nu ne da mult de lucru. Pe Varul Ludisor 2305 m ne punem schiurile, pe care nu le mai scoatem pana la Rudarita. Marsul incepe si trecem pe sub varfurile Baba si Belia. Atingem Varful Berevoiescu 2229 m care este punctul cel mai inalt ce lumineaza Fagarasul spre Valea Barsei.
Continuam drumul pe bornele de granita, trecand pe sub Buzdugan spre Varful Comis 1884 m, unde parasim ultima borna si in curand suntem in padure.
Atingem Varful Vacarei 1723 m si stana din Vacarea. Coboram pe valea Rudarita pana la exploatarea forestiera Rudarita; continuam sa urmam drumul nostru pana la Cabana Plaiul Foii, unde ajungem la ora 21:45.

Luni 4 aprilie

Plecam de la Cabana Plaiul Foii sa trecem Pietra Craiului pe la Lanturi. Afara ningea si cu toate ca stiam ca vor curge avalanse am pornit, dar tota asa ne-am si intors - uzi- din cauza ninsorii.
Pe Lanturi sunau clopoteii, iar avalansele curgeau una dupa alta. Cu toate ca erau de suprafata, aveau destula putere sa ne proiecteze undeva prin Zaplaz.

Marti 5 aprilie

Din nou parasim Cabana Plaiul Foii, dar de acum inspre Crapatura, pe unde trecem bine. Trecem prin Curmatura, apoi prin Prapastii, de unde am urcat in satul Pestera, la Cabana Sipotele. Aici am ramas peste noapte, cu toate ca am ajuns devreme la cabana.

Miercuri 6 aprilie

Parasim satul Pestera, continuam drumul cel mai bun de urcat in Vama Strunga. Coboram in soseaua care leaga orasul Brasov de Campul Lung, trecand prin satele Moeciul de Jos, Cheia, Moeciul de Sus, dupa care am urcat pe sub Bucsa pe Valea Rea pana in Grohotis, iar de acolo in Vama Strunga.
In Strunga cand am ajuns si ne-am uitat spre Bucegi, era o vizibilitate cum rar intalnesti - Ardealul era in ceata, exact ca la o bariera care desparte uratul de frumos. Din strunga schiurile ne-au dus pana la scara cabanei din Valea Ialomitei.

Joi 7 aprilie

Ultima zi o traversam urcand pe Laptei la Cabana Varful cu Dor unde aflam ca pe Carp se tine slalomul urias la Cupa Dinamo.
Ne grabim sa prindem si noi ceva din aceasta cursa.
La sfarsitul turei trecem prin poarta de sosire, iar calendarul ne arata 47 de zile.


Nopti dormite in cabana 29
Nopti dormite in cort 18

TOTAL 47 zile

Zile in care s-a mers 29
Zile in care s-a stat 18

TOTAL 47 zile

FAGARAS

10 zile - ore de mers 79
7 zile - ore de odihna 161
3 zile - repaos