vineri, aprilie 11, 2008

PARTEA A III-A

SAMBATA 5 MARTIE

Parasim cabana Gura Apei, coborand pe Raul mare, pe la cabana Gura Zlata, iar in continuare in satul Raul de Mori unde am poposit peste noapte. Drumul a fost greu pentru ca patru dintre noi aveam rosaturi la picioare.

DUMINICA 6 MARTIE

In aceasta zi echipa noastra se destrama: Lorent si Moldovan nu mai vor sa continuie si pleaca la Cluj, iar pe Dragomir hotaram sa nu il mai luam. De aici ramanem numai doi: eu si Floricioiu.
Parasim Raul de Mori plecand spre Cabana Pietrele unde am ajuns dupa-amiaza. Aici suntem asteptati de echipa de realimentare care era oarecum ingrijorata de intarzierea noastra.
Zilele 7, 8, 9, 10 si 11 martie le-am stat la Cabana Pietrele in refacere. Floricioiu si-a pus varza acra la degetele de la picioare pentru a-si ameliora durerile provocate de degeraturi.

SAMBATA 12 MARTIE

De la cabana Pietrele continuam in doi pornind pe valea Pietrele la Varful Custura 2362 m. Coboram in Saua Bucurei. Pana aiaci timpul a fost variabil, iar inspre ses se lasa o ceata destul de groasa. Punem schiurile in picioare si coboram la Lacul Bucura 2040 m si continuam pe valea Bucurei pana la intalnirea cu Lapusnicu, apoi urcam in saua Papusii 1879 m, unde suntem nevoiti sa scoatem harta si busola ca sa ne orientam. Dupa putina orbecaire gasim firul de vale care ne scoate langa Cabana Buta 1419 m.
Scopul nostru era sa mergem cat mai mult in acea zi fiindca nu luasem cortul la noi si era oarecum greu sa dormim sub cerul liber. De la Buta continuam spre Galma cu Fagi, dupa care coboram la Campul lui Neag la orele 20:35. Ramanem peste noapte la Campul lui Neag.

DUMINICA 13 MARTIE

Parasim Campul lui Neag mergand cu masina pana la Lupeni, iar de la Lupeni la Petrosani cu trenul.
Ajunsi la Petrosani urcam la cabana Parang, al doilea punct de realimentare. In zilele 14 si 15 martie ramanem in repaos la cabana Parang, datorita viscolului care incepuse.

MIERCURI 16 MARTIE

Parasim cabana Parang de data aceasta trei, tovarasul nou fiind Ohanesian Onic.
Pe un timp favorabil, zapada proaspat cazuta ne face drumul anevoios, iar in urcusul pe varful Carja intram in zapada pana la brau.
Ajunsi pe varful Carja 2406 m, suntem intampinati de vant nu prea puternic ce ne permite inaintarea pe schiuri.
Vantul spargea ceata din loc in loc, ca sa vedem adevarata frumusete a Parangului. Atingem Mandra 1529 m, unde inceram sa facem cateva fotografii, dar spre necazul nostru pierdem declansatorul de aparat, iar filmul se rupe.
Totusi punem alt film si in loc de declansator punem surubelnita, reusind sa facem doua poze, macar ca amintire. Coborarea cu schiurile de la Mandra este o adevarata placere, dar numai pentru cei ce stiu sa schieze, caci pentru Onic nu era decat o scoala de a invata sa numere cazaturile. Acestea au fost aproximativ 21 si numai pe aceasta panta!
Ajungem deasupra Lacului Galcescu, unde facem stanga si urcam pe Gaurile 2250 m. Coboram putin si pe intuneric instalam cortul.
Toata noaptea vantul a suflat cu putere, iar spre dimineata s-a potolit complet.

JOI 17 MARTIE

Am ridicat cortul tarziu. Aveam o zi frumoasa, cu soare pentru a cobori de pe Gaurile la Lotru. Aici iar am avut o panta de circa 2 km de coborat, dar timpul frumos ne tine in loc, admirand imprejurimile.
Coboram pe Lotru si intram in saua Novaci. Mergem pe ea la cabana Obarsia Lotrului, iar de acolo continuam pana la Porum, unde, cu toate ca am ajuns mai devreme, ramanem a ne odihni mai bine.

VINERI 18 MARTIE

Parasim Poru de dimineata ca sa putem ajunge pana seara la Olt. Trecem peste muntii Lotrului urcand pe Valea Varduti si coboram Valea Manaileasa. Cu o masina trecem prin Voineasa ducandu-ne pana in zavoi la Gura Latoritei.
De aici cu un tren forestier mergem pana la Brezoi si de aici pe jos pana in Valea Oltului, in locul in care se varsa Lotrul (raul pe care l-am urmarit de aproape de izvor si pana aproape de locul sau de varsare in Olt). Noaptea avem un tren care ne duce de la Gura Lotru la Turnu Rosu Porcesti.

SAMBATA 19 MARTIE

In Porcesti trecem pe la punctul de plecare in traversarea Fagarasului, luand foaia de itinerar si fisele pentru punctele obligatorii pe care trebuia sa le atingem pe creasta pana la Plaiul Foii. Plecam din Porcesti prin Sebesul de Sus, la Cabana Suru.

DUMINICA 20 MARTIE

Stam in repaos la cabana, unde ne pregatim pentru Fagaras. In timpul zilei schiem, cu toate ca timpul nu este favorabil.

LUNI 21 MARTIE

Parasim Cabana Suru. De acum suntem cinci tovarasi fiindca pornim cu echipa a II-a, care si ea dorea sa strabata Fagarasul.
De la plecare vremea este senina, dar pe creasta ne ia in primire vantul, dusmanul ce nu te lasa sa inaintezi mai repede. Atingem Varful Suru 2281 m. Mergand pe schiuri, echipa este de aceasta data omogena. Mergem ce mergem si ajungand sub Budislavul, ne punem coltari ca sa putem urca mai repede si sa nu pierdem ocazia unei zile cu vizibilitate buna. Atingem Varful Budislavul 2345 m, dar spre necazul nostru incep sa apara palcuri de ceata, dar aceasta nu ne impiedica inaintarea. De pe varf punem schiurile, ajungand langa Ciortea, deasupra Lacului Avrig.
Coboram la Avrig 2011 m, unde, ca niciodata, servim o mica gustare. Planuim si hotaram ce drum sa apucam. Pornim toti cinci pana la primul marcaj. De aici hotaram sa urcam Varful Ciortea pe unul din picioare si sa lasam marcajul. Insa zapada este foarte moale si nu ne permite, afundandu-ne prea mult.
Ne despartim in doua echipe: eu cu inca doi pe curba de nivel spre Garbova, iar Floricioiu cu altul spre Creasta Ciortei 2426 m. Dupa 3 ore de traverseu iesim in creasta inaintea lui Floricioiu. Aici vantul ne intampina furios si ne da iar de lucru. Saua intre Ciortea si Garbova este un adevarat tavan; o cornisa enorma, care permitea sub ea instalarea lejera a unui cort de partu persoane, fara grija ca ne poate ninge, dar tot atat de usor te puteai pomeni in fundul vaii cu cateva vagoane de zapada deasupra.
Se insereaza, iar mersul pe schiuri este foarte greu din cauza dunelor facute de vant, dar noi mergem. Trecem pe sub Garbova, iesind in Saua dintre Garbova si Scara.
Fiind ora destul de inaintata coboram spre Topolog, unde, sapand o platforma, instalam cortul de patru persoane, bine adapostit dupa un damb acoperit de jnepeni.
Echipa era bine-dispusa, iar in cort nu ne mai pasa de ce este afara. O masa bogata se intinde in mica "locuinta" asezata undeva in intinsul alb al Fagarasului. Peste noapte se lasa ceata groasa, iar vantul se inteteste.